Back

Slovakya’da Eğitim

Slovakya birçok açıdan Avrupa’da okumanın ve yaşamanın avantajlarını hissettirecek bir ülke. Ülkenin Avrupa Birliği üyesi olması, resmi para biriminin euro olması ve başkent Bratislava’nın gelişmişlik düzeyi burada eğitim almanın size getirebileceği potansiyelin işaretleridir.

 

Slovak hükümetinin her yıl açıkladığı geleneksel burs programı çerçevesinde dünyanın birçok ülkesinden gelen öğrencilere öğrenimleri için maddi destek sağlanıyor. Bu fırsattan yararlanabilecekler arasında Türk öğrencilerin de bulunmasından gurur duyabiliriz.

 

 

Slovakya’da Burs

Erasmus+ finansmanı alabilmeniz için öncelikle bir kuruluşlar konsorsiyumu tarafından bir kursa kabul edilmeniz ve ardından EMJMD bursuna seçilmeniz gerekir. EMJMD bursu katılım masraflarınızı (öğrenim ücretleri, kütüphane ve laboratuvar masrafları, tam sigorta kapsamı ve Yüksek Lisansa katılımınızla ilgili diğer zorunlu masraflar dahil) kapsar; Seyahat ve kurulum masraflarınıza bir katkıdır ve eğitim programı süresince aylık yaşam ödeneğini kapsar. Bursun toplam miktarı kurs sürenize ve uyruğunuza göre değişmektedir (AB üyesi olmayan öğrenciler daha büyük bir burs alırlar). Bursların en az %75’i Ortak ülkelerden gelen adaylara verilmektedir.

Emeklilik başvurusu için gerekli belgeler:

  • Kimlik kartını onaylayan belge
  • Özgeçmiş
  • Motivasyon mektubu
  • Dil sertifikası
  • Referans mektupları
  • Diploma ve Transkript

 

 

Slovakya’da yaşıyorum

Yabancı dilde sunulan eğitim programlarının öğrenim ücretleri her üniversite/fakülte tarafından ayrı ayrı belirlenir. Ücretler akademik yıl başına 580€ ile 12.200€ arasında değişmektedir.Öğrenim ücretleri ile ilgili güncel bilgilere ilgili üniversitelerin/fakültelerin uluslararası ilişkiler ofislerinden ulaşılabilir.

 

Ancak, standart eğitim süresini tamamlamadan Slovakya’da tam zamanlı eğitim gören öğrenciler, Slovakça’da sunulan bir programda öğrenim görmeleri durumunda öğrenim ücreti ödemezler.

 

Uluslararası anlaşmalara dayalı olarak öğrenim gören öğrenciler için öğrenim ücretleri ve eğitime ilişkin ödemelerin bu anlaşma hükümlerine uygun olması gerekmektedir. Hükümler Slovak Cumhuriyeti topraklarında daimi ikamet sahibi uluslararası öğrenciler için geçerli değildir.

 

 

Slovakya eğitim vizesi

Başvuru Formu

  • Elle veya bilgisayarda büyük harflerle düzgün bir şekilde yazılmalıdır.
  • Başvuru sahibinin kendisi tarafından imzalanmalıdır

 

Küçükler için:

  • Bireyin ebeveyni veya vasisi tarafından imzalanmalıdır

 

  1. Fotoğraf
  • Son 6 ay içinde alınmış olmalı
  • Boyut 3,5×4,5 olmalıdır
  • Beyaz bir arka plan üzerine çizilmelidir

 

  1. Seyahat Belgesi (Yabancı Pasaport)
  • Schengen bölgesinden planlanan (nihai) ayrılış tarihinden itibaren en az üç ay geçerli olmalıdır
  • En az iki boş sayfası olmalıdır.
  • Son on yıl içinde satın alınmış olmalı

 

  1. Eski / Süresi Dolmuş veya Başka Bir Geçerli Yabancı Pasaport
  • Başvuru sahibinin, süresi dolmuş yabancı pasaportunun daha önceden alınmış Schengen vizeleri varsa, o pasaportun da ibraz edilmesi gerekmektedir.

 

  1. Kimlik Kartı ve Oturma İzni/Vize fotokopisi (ikamet ettiğiniz ülke ile vatandaşlığınız farklı ise)
  • Belgelerin kopyaları diğer belgelerle birlikte sunulmalıdır.
  • Bu belgelerin gerekli geçerlilik süresi Slovakya’dan ayrıldığınız tarihten itibaren üç ay olarak hesaplanır.

 

  1. İkamet amacını gösterir 90 günden eski olmayan belgeler
  • Üçüncü ülke vatandaşının yetkili kamu idaresi organı tarafından bir eğitim programına kabul edildiğinin teyidi veya Slovak Cumhuriyeti Hükümeti tarafından onaylanan programlar veya Avrupa Birliği programları kapsamında faaliyetleri yöneten kuruluştan kabulün teyidi. Yetkili kamu idaresi organıyla sözleşme

 

  1. 90 Günden Eski Olmayan Mahkûmiyet Belgesi
  • Vatandaşı olduğu ülkeden alınan mahkumiyet belgesi
  • Üçüncü bir ülkeden alınmış mahkûmiyet belgesi (son üç yıl içinde art arda altı ayda 90 gün geçirilmiş)

 

  1. 90 Günden Eski Olmayan Konut İçin Mali Fonların Kullanılabilirliğini Doğrulayan Belgeler
  • Üçüncü ülke vatandaşının banka hesabından alınan referans
  • Bursun alındığına dair onay
  • Tüzel kişiliğin mali kaynaklarının kanıtı
  • Kişinin banka hesabından alınan ekstreler

 

  1. 90 Günden Eski Olmayan İkamet Şartına İlişkin Belgeler
  • Üçüncü bir ülke vatandaşının gayrimenkul mülkiyetinin doğrulanması
  • Gayrimenkul sahibi ile kira sözleşmesi yapılması durumunda, kira sözleşmesi ve mülkün kullanımına ilişkin belgeler (örneğin apartman kira sözleşmesi)
  • İkamet veya mülkiyet belgesi
  • Mülkiyetin Slovak Cumhuriyeti’ndeki yabancı bir vatandaşa veya tüzel kişiye devredilmesine ilişkin beyan ve mülkiyet belgesi (Madde 122. Yabancıların İkametine İlişkin Kanun)

 

 

Slovakya’da Eğitim

Slovakya’da ücretsiz eğitim yalnızca yerel dilde mevcuttur. Burada üniversitelere kabul ilkesi Çek Cumhuriyeti’ndekiyle aynıdır:

– yerel dili B2 seviyesi ve üzerinde bilmeniz gerekir;

– eğitim belgesini tasdik etmelisiniz;

– gerekirse giriş sınavlarını geçmelisiniz. Genellikle 60 ila 120 sorudan oluşur.

 

Devam edecek olsa da Slovakya’da eğitim seviyesinin dünyanın diğer ülkelerine göre oldukça yüksek olduğu değerlendiriliyor.

 

Slovakya’da yüksek lisans derecesi: Yüksek lisans programlarının tamamlanması genellikle bir ila üç yıl sürer. Normalde diploma almak için yüksek lisans tezi yazmanız ve devlet sınavına girmeniz gerekir.

 

Ülkedeki resmi dil Slovakçadır ancak henüz başlamadıysanız endişelenmeyin. Yabancı dillerde yüksek lisans kursları sunan birçok kurum var – çoğunlukla İngilizce, ancak bazı durumlarda Almanca, Fransızca veya Macarca da.

 

Hem Slovakya vatandaşları hem de AB üyesi ülkeler için. Aynı durum AEA veya İsviçre, Belarus, Bosna-Hersek, Makedonya, Moldova, Karadağ, Sırbistan ve Ukrayna vatandaşları için de geçerlidir. AB üyesi olmayan öğrenciler için yıllık ücretler 2.000 ila 5.000 Euro arasındadır

 

 

Slovakya’da lisans eğitimi

Slovak yüksek öğrenimi kamu, kamu ve özel üniversitelerden oluşur

  • Lisans öğrenim ücretleri

 

Eyalet ve eyalet üniversitelerinde eğitim Slovak öğrenciler ve AB ülkelerinden gelen yabancı öğrenciler için ücretsizdir. AB üyesi olmayan öğrencilerin akademik yıl başına 2.000 ila 5.000 Euro arasında ödeme yapması gerekmektedir.

 

 

Slovakya’da Eğitim

Slovakya gerçekten eşsiz, ilham verici bir yer. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar küçük bir ülkede bu kadar çeşitli doğa harikalarını, zengin folkloru, eşsiz turistik yerleri ve eğlenceyi bulamazsınız. Uluslararası öğrenciler, öğrenimlerinin yanı sıra, Avrupa’nın tam kalbinde yer alan doğal manzarası ve tarihi, dost canlısı insanları, kültürü ve gelenekleri nedeniyle Slovakya’yı seviyorlar.

 

 

Bir bakışta Slovakya

Avrupa’nın merkezinde yer alan Slovakya, Çek Cumhuriyeti (batı) ve Avusturya (güneybatı), Polonya (kuzey), Ukrayna (doğu) ve Macaristan (güney) ile komşudur. Slovakya yaklaşık 49.000 kilometrekarelik bir alana sahiptir ve çoğunlukla dağlıktır. Dağlar, ovalar, vadiler, göller, mağaralar ve ormanlar tüm yıl boyunca bulunan doğal güzelliklerden sadece birkaçıdır. Ülkenin nüfusu 5 milyondan fazladır ve çoğunluğu etnik Slovaklardan oluşmaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Bratislava’dır. Resmi dili Slav dil ailesinin bir üyesi olan Slovakçadır.

 

Resmi adı: Slovak Cumhuriyeti/Slovakya (Slovenská republika/Slovensko)

 

 

Genel İlkeler

lisans derecesi:

Bir lisans programına (3-4 yıllık tam zamanlı eğitim) veya Seviye 1 ve 2’yi birleştiren bir programa (5-6 yıllık tam zamanlı eğitim) girmenin temel şartı, lise genel eğitiminin veya mesleki eğitimin tamamlanmasıdır.

 

Yüksek lisans:

Daha sonraki bir yüksek lisans programına (2-3 yıllık tam zamanlı eğitim) kabul, ilgili lisans derecesi programının veya eşdeğerinin tamamlanmasına bağlıdır.

 

Doktora derecesi: (Doktora)

Doktora programına (Doktora) kabul, Seviye 2 çalışma programının başarıyla tamamlanmasına bağlıdır.

Tam diploma programında öğrenim görmek isteyen öğrencilerin doğrudan ilgili üniversitelere başvurmaları gerekmektedir. Öğrenciler farklı üniversite ve fakültelerdeki çeşitli eğitim programlarına başvurabilirler. Başvuruların son teslim tarihi her üniversite tarafından belirlenir; genellikle Şubat ayı sonlarında veya Mart aylarında. Kabul sürecinin tarihi, içeriği ve şekli (sözlü veya yazılı sınav, yetenek sınavı) ilgili fakülte veya üniversite tarafından belirlenir. Giriş sınavları genellikle Haziran ve Eylül ayları arasında yapılır. Sanat kolejlerinin sınavları daha erken (Ocak ayında) yapılır ve son başvuru tarihi genellikle Kasım ayının sonu olur.