Back

Japonya’da Eğitim

Japonya binlerce adadan oluşan 377.975 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Ülkenin nüfusu 127 milyondur. Bu alanların yaklaşık yüzde 80’i tarıma uygun değil, dağlık veya yoğun ormanlık. Japonya, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana geçen kısa sürede olağanüstü bir hızla gelişmiş, büyük ve ilginç bir ülke haline gelmiştir. Japonya’nın gelişmesinin temel nedeni elbette eğitim sistemiydi. Japon eğitim sistemi dünyada en çok çalışılan eğitim sistemlerinden biridir. Bu nedenle Japonya dünyanın en büyük ekonomisine sahip güçlü ülkelerinden biri olarak öne çıkıyor. Bilim ve teknolojinin geliştiği bu ülkenin temel gelir kaynaklarından biri de bilim ve teknolojidir. Eğitime çok değer veren bu ülkede tıp ve sağlık alanında çalışanların yıllık geliri 80 bin dolar civarında, bilim ve teknoloji alanında çalışanların yıllık geliri ise 70 bin dolar civarında, eğitim alanında çalışanların yıllık geliri ise 60 bin dolar civarında.

Ekonominin sanayi, ulaştırma ve inşaat sektörlerinde daha fazla insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Japonya’da Eğitim

Japonlar ilgili bilgileri genç yaşlardan itibaren ciddi ve sürekli olarak edinmeye başlarlar. Çocuklar bunu birinci sınıf bir okula girmek, gençler prestijli bir üniversitede okumak, ilgili seçeneklerdeki yarışmaları geçebilmek ve daha sonra lider şirketlerde çalışmak için yapıyor. Japonya’da üst düzey eğitim, herkes için gelecekteki başarının garantisi olarak kabul edilir.

 

Eğitim sistemindeki ilerici reformlar, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki on yıllarda ülkenin ilerlemesinde ve ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynadı. 1947 yılında Temel Eğitim ve Okul Eğitimi ile ilgili kanunlar kabul edildi.

Okul Eğitimi Yasası bugün hala mevcut olan eğitim sistemini tanımlamaktadır:

  • Okul öncesi eğitim – 6 yaşına kadar olan çocukları kapsar.

 

Genel ortaöğretim:

  • İlköğretim – 6 yıl;
  • Ortaokul – 3 yıl;
  • Lise – 3 yıl.

 

Yüksek Öğretim:

  • Lisans derecesi – 4 yıl;
  • Yüksek Lisans derecesi – 2 yıl;
  • Doktora – 2 yıl.

 

Japonya’da eğitim, ilk ve orta öğretimin alt düzeyinde – I-IX sınıflarında zorunludur. 11 aylık akademik yıl Nisan ayında başlar ve Mart ayında sona erer. Dersler okula bağlı olarak haftanın 5 veya 6 günü yapılmaktadır. Akademik yıl üç yarıyıldan oluşur. Yarıyıllar arasında bahar, yaz ve kış tatilleri verilmektedir. Okullarda tek tip okul üniforması sistemi uygulanmaktadır. İlkokul öğrencilerinin okul kıyafeti ortaokul öğrencilerinden farklıdır.

 

Ülkede tüm ders kitapları ücretsizdir. Okullarda alternatif ders kitaplarının kullanılmasına da izin verilmektedir. Aynı zamanda branş öğretmenleri yardımcı ders kitapları ve öğretim materyalleri de hazırlayabilirler. Ancak bunların kullanımına eğitim yönetimi yetkililerinin onayı alındıktan sonra izin verilmektedir.

 

Japonya’da öğretmen eğitimi ve işe alımı çok ciddiye alınmaktadır. Öğretmenler, gereksinimleri oldukça katı ve katı olan bir sınavı geçtikten sonra işe alınır. Öğretmenlerin büyük çoğunluğu saat 21.00’e kadar öğrencilerle bireysel olarak ilgilenerek okuldaki çalışmalarına gönüllü olarak devam ediyor.

 

Japon ortaokullarında bir öğretmen aynı okulda 6 yıldan fazla çalışamaz. Bu sürenin bitiminden sonra kendisine vilayetteki başka bir okulda veya başka bir vilayetteki eğitim merkezlerinde iş verilir. İş yeri değiştiren öğretmene yurt sağlanması eğitim yönetimi organları tarafından yürütülür.

 

2009 yılı istatistiklerine göre Japonya’da 13.536 anaokulu, 22.258 ilkokul, 10.864 ortaokul, 5.183 lise, 1.026 özel ihtiyaç okulu, 64 teknik kolej, 406 ortaokul, 773 lise, 3.348 meslek okulu bulunmaktadır.

 

Japonya’da başta İngilizce olmak üzere birçok yabancı dilin öğretiminin iyileştirilmesi bir öncelik olarak görülüyor. İngilizce dili öğretiminin düzeyini iyileştirmek amacıyla hükümet, Japonya Değişim ve Eğitim Programı kapsamında İngilizce konuşulan ülkelerden öğretmenleri davet etmektedir.

Japonya’da Burs

Japonya’da ücretsiz eğitim alma şansı artık hayal değil, Japonya Büyükelçiliği’nin duyurduğu bu burs olanaklarından yararlanabilirsiniz.

 

Burs programının içeriği, sınavın seyri, başvuru koşulları

  • Japonyada
  • İngilizce

 

<Program içeriği>

Bu program, Nisan veya Ekim 2019’dan başlayarak genellikle 2 yıl boyunca bir Japon üniversitesindeki yüksek lisans veya doktora programında kayıtlı olmayan bir öğrenci (araştırma öğrencisi) olarak eğitim almak için tasarlanmıştır.

 

※ Yüksek lisans veya doktora aşamasına doğrudan başvuruda bulunmak da mümkündür. Ancak, MEXT ve misafir üniversitenin kararına bağlı olarak, doğrudan yüksek lisans veya doktora aşamasında değil, araştırma öğrencisi (kayıtsız öğrenci) olarak eğitime başlamak mümkündür. Öğrenci, araştırma öğrencisi olarak kabul edildikten sonra bu süre içinde (üniversiteye kabul için geldikten yarım yıl veya 1 yıl sonra) bulunduğu üniversitenin yüksek lisans veya doktora programına başvurmaya başlar. Bunun için öğrencinin sonuçlarının da iyi olması gerekir. ) ve başarılı sonuç alması durumunda kabul olarak eğitimine devam eder.

 

 

Japonya’da yüksek lisans

Japonya’daki Tsukuba Üniversitesi, 2023-2024 akademik yılı için yüksek öğrenimin lisansüstü düzeyine yönelik bir burs programı duyuruyor. Söz konusu özel program, Orta Asya ülkelerinde Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kapsayacak sorunların çözümü amacıyla oluşturulmuştur.

 

 

Japonya’da vize almak

Japonya’nın vize politikası oldukça düzenli ve anlaşılması kolaydır. Sınıflandırma iki ana kategoriyi gösterir: kısa vadeli ve uzun vadeli vizeler. Birincisi, turizm, iş veya aile/arkadaş ziyareti amaçlı geziler sırasında elde edilebilir. Öte yandan, ikinci tür, esas olarak yüksek vasıflı uzmanların göçü, iş için göç, yeni kurulan şirketler gibi çeşitli nedenlerle ilişkilidir. Evet, öğrenci vizelerini de içeren genel vize kategorisi de bulunmaktadır. Bu vize türünün temel özelliği Japonya’da gerçekleştirilmesi amaçlanan bilimle ilgili faaliyetlerdir. Seçtiğiniz programa bağlı olarak (süre, konu ve kurum) 3 aydan 4 yıla kadar geçerli vize alabilirsiniz. Üniversite diploması almak isteyen bir son sınıf öğrencisi veya kısa süreli kurslara katılmak isteyen biri olabilirsiniz. İkebana veya origami öğrenmek için yapılan kısa kurs gezileri dışında diğer tüm amaçlar eğitim kategorisine girer. Tipik Japon kültürel faaliyetleri, kültürel faaliyetler ile ilgili konular vize kategorisine girecektir.

 

Japon öğrenci vizesi için yaş sınırı yoktur. Çünkü hepimizin bildiği gibi öğrenmek için hiçbir zaman geç değildir. Ancak bazı kurumların öğrenci kaydı için üst yaş sınırı olabilir, dolayısıyla seçtiğiniz kurumun giriş koşullarını kendiniz kontrol etmeniz gerekecektir. Ancak ülkeye giriş konusunda endişelenmeyin çünkü Japonya öğrenci vizesi için yaş sınırı yoktur.

 

Turist vizelerinin aksine, çoğu dünya vatandaşının Japonya’da daha uzun süre kalmak için vizeye ihtiyacı vardır. Japonya için vizesiz ülkeler listesi oldukça uzun olsa da esas olarak kısa süreli ziyaretler için geçerlidir.

 

 

Japon üniversiteleri ve kolejleri

Japonya’da lisans derecesi veren 4 yıllık kolejler ve profesyonel derece veren 6 yıllık eğitim kurumları bulunmaktadır. 4 yıllık kolejler devlete bağlı ulusal üniversitelerden, valilikler tarafından kurulan yerel üniversitelerden, belediyelerden ve özel eğitim kurumlarından oluşur.

 

Üniversite öğrencilerinin büyük çoğunluğu yarı zamanlı programlara kayıtlıdır. Kolejlerdeki en öncelikli bölümler sosyal bilimler, işletme, hukuk, muhasebe, mühendislik, beşeri bilimler ve eğitim bölümlerini içerir.

 

Yükseköğretim kurumlarının ortalama yıllık öğrenim ücreti 1,4 milyon Yen’dir (10.000 ABD Doları). Bu masrafları karşılamak için öğrenciler yarı zamanlı çalışıyor veya hükümetin desteklediği Japonya Burs Derneği’nden borç alıyor. Yerel yönetim kurumları, insani yardım kuruluşları ve diğer kuruluşlar da yüksek öğrenim masraflarını karşılamak için öğrenci yardım paketleri sunmaktadır.

 

Japonya’da bilimin ve eğitimin gelişmesine gösterilen özen, insanların bu konuda gösterdiği yüksek azim, ülke yaşamının her alanında kendini göstermektedir. Dünya üniversiteleri sıralamasında Japonya’nın Tokyo, Kyoto, Keio ve Waseda üniversitelerinin üst sıralarda yer alması tesadüf değil.

 

Özel eğitim kurumlarına kabul, yükseköğretim kurumlarına kabulün yüzde 80’ini oluşturmaktadır. Ancak devlet temelli ulusal üniversitelere kabul de oldukça değerlidir.

 

Japonya’da kolejler statü açısından orta okullarımızla aynı seviyededir. Bu eğitim kurumları gençler için teknik ve özel hazırlık kolejlerine ayrılmıştır. Kolejler beşeri bilimler, tıp ve teknik bilimler alanlarında 2 yıllık hazırlık programları sunmaktadır. Çoğunluğu özel olan bu eğitim kurumlarına girmek isteyenlerin sayısı oldukça fazla. Üniversite mezunları üniversitelerin II. veya III. sınıfından itibaren yüksek öğrenim görme hakkına sahiptir.

 

Ortaöğretimini tamamlayamayanlar teknik kolejlerde 5 yıl, ortaöğretimi tamamlayanlar ise 2 yıl eğitim görürler. Bu eğitim kurumlarında elektronik, inşaat, makine mühendisliği ve diğer konular öğretilmektedir.

 

Japonya’daki ortaokullar muhasebeciler, tasarımcılar, makinistler, programcılar, otomobil tamircileri, terziler, aşçılar ve diğerleri için 1 yıllık profesyonel kurslar sunmaktadır.

 

Birçok kolej sadece kadınlara yöneliktir. Kadınlara ağırlıklı olarak ev finansmanı, edebiyat, yabancı dil, pedagoji ve hijyen gibi dersler verilmektedir.

 

Japonya’da çalışmak

Japonya’da işsizlik yüzde 3’ü geçmiyor. Başarılı bir iş ilanı bulmak için herhangi bir yabancının mesleki deneyime, nadir becerilere, iyi eğitime ve niteliklere sahip olması gerekir. Şu anda Japon üniversitelerinden birinden alınan diploma en ideal seçenek olarak kabul ediliyor. Elbette Japonca diline sahip olmak en ciddi gereksinimlerden biridir. Son yıllarda Japon hükümetinin ülkeyi dünyaya açma ve daha fazla yabancı turist çekme politikası, İngilizce konuşan işçilere olan talebi büyük ölçüde artırdı.

 

Japonya Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın resmi bilgilerine göre 2018 yılında ülkede asgari ücret saat başına 848 yen (yaklaşık 6,4 euro) oldu. Valiliğe bağlı olarak bu rakam saatte 737 ila 958 yen (yaklaşık 5,6 ila 7,2 euro) arasında değişiyor. Japonya’da ortalama yıllık maaş yaklaşık 3.857.628 yen (yaklaşık 29.155 euro) veya ayda 321.469 yen (2.430 euro)’dur.

 

Japon ekonomisinin yabancılara en çok iş imkanı sunan sektörleri otomobil imalatı, bilgi teknolojisi, elektronik, inşaat, eğitim, gıda sanayi, finans ve bankacılıktır.

 

Birçok kişi İngilizce öğretmeni olarak kolayca iş bulabilir. Kızlar ayrıca mankenlik işinde veya televizyonda da çalışabilirler. Avrupalı ​​görünümlü dansçılar ve şarkıcılar da büyük talep görüyor.

 

Japon ve uluslararası istihdam ajanslarına göre, bugün Japonya’da en çok talep gören mesleklerin listesi şu uzmanlıkları içeriyor: doktor, sanatçı, mühendis, otomotiv uzmanı, satış müdürü, model, servis çalışanları, çevirmen, programcı, üniversite öğretmeni, inşaatçı uzman, bilim adamı, İngilizce öğretmeni, finansör ve bankacı.

Japonya’da yaşam

Hostellerin de farklı fiyatları vardır. Ev kirası minimum 280 $ civarında olabilir (yeterince dikkatli bakarsanız, yaklaşık 170 $’a birinci katta tek yatak odalı bir ev bulabilirsiniz. Tabii ki mobilyasız). Şehirden veya üniversiteden uzakta yaşıyorsanız aylık seyahat ücreti yaklaşık 100 $ olacaktır. Evin kira bedelini (ortalama) 400 $, elektrik giderlerinizi 500 $ ((kış aylarında fiyatlar artar) elektrik, gaz, su, sigorta, internet, telefon), yiyecek (hastane, geçiş ücreti, seyahat) 500 $ olarak düşünmelisiniz. Japonya’da yaşamak için okul ücretine ek olarak hesabınızın ayda maksimum 1.400$’a ihtiyacı olacaktır.

 

Japon üniversiteleri

  • Hokkaido Üniversitesi
  • Kyoto Üniversitesi
  • Kitasato Üniversitesi
  • Kobe Üniversitesi
  • Koyasan Üniversitesi
  • Kyushu Üniversitesi
  • Matsuyama Üniversitesi
  • Nagoya Üniversitesi
  • Osaka Üniversitesi
  • Sapporo Üniversitesi
  • Tohoku Üniversitesi
  • Tokyo Teknoloji Enstitüsü
  • Tokyo Üniversitesi
  • Waseda Üniversitesi
  • Yokohama Ulusal Üniversitesi
  • Yokohama Şehir Üniversitesi

 

 

Japon Üniversiteleri için Gereksinimler

İşte Japon üniversitelerinin gereksinimleri. Ancak bu şartların her üniversite için farklı olduğunu bilmekte fayda var. Aşağıda vurgulananlar Japon üniversiteleri için genel gereksinimlerdir.

  • Kendi ülkenizde 12 yıllık örgün eğitiminizi tamamlamış ve lise diplomasına sahip olmanız gerekmektedir.
  • Başvurduğunuz üniversitenin başvuru formunu doldurmalısınız.
  • Varsa, başvuru ücretinin ödendiğine dair kanıt sunmalısınız.
  • Önceki üniversitelerden kalma transkriptleri veya resmi belgeleri göstermelisiniz.
  • Vesikalık fotoğraf ibraz etmeniz gerekmektedir.
  • Geçerli bir pasaport veya kimlik kartınızın olması gerekmektedir.
  • Bir motivasyon mektubunuz veya iyi yazılmış bir makaleniz olmalıdır.
  • Öğreniminiz sırasında yaşama, okuma, sağlık ve sigorta durumunuzu gösteren belgeleri de ibraz etmeniz gerekmektedir.

 

 

Japonya’da İngilizce öğrenebilir miyiz?

Japon Üniversitelerinde İngilizce lisans dereceleri dışında daha yüksek dereceler de alabilirsiniz. Bu yollardan biri üniversite değişimidir.

 

 

Japonya’da eğitim sistemi

Japonya’da 595’i özel olmak üzere 773 yüksek okulda 172.000’den fazla öğretmen yaklaşık 3 milyon öğrencinin eğitimiyle ilgileniyor. En prestijli ve eski devlet üniversiteleri arasında 1877 yılında kurulan Tokyo, 1897 yılında kurulan Kyoto ve 1931 yılında kurulan Osaka üniversitelerini sayabiliriz. Bunların dışında, özel derecelendirmeleriyle öne çıkan Hokkaido ve Tohoku üniversiteleri de öğrencilerin en çok ilgi duyduğu alanlarda üst düzey uzmanlar yetiştiriyor. Özel üniversiteler arasında Tuo, Nixon, Waseda, Tokai ve Kansai üniversiteleri daha meşhurdur.

 

Devlet üniversitelerine girebilmek için liseyi tamamlamanız gerekir. Yüksekokullara kabul 2 aşamada gerçekleştirilir. İlk aşamada adaylar ulusal merkezin üniversiteye kabul için yaptığı sınavlara katılırlar. Sınavı başarıyla geçenler doğrudan üniversite giriş sınavlarına kabul edilir.

 

Özel üniversitelerin giriş sınavlarını bağımsız olarak yürüttüklerini belirtmek gerekir. Anaokulları, ilkokullar, ortaokullar ve liseler prestijli ve tam teşekküllü özel üniversiteler bünyesinde faaliyet göstermektedir. Bu tür karmaşık eğitim merkezlerinde anaokulundan liseye kadar başarılı sonuçlar gösteren adaylar sınavsız olarak üniversiteye kabul edilmektedir.

 

Öğretim sürecinin genel bilimsel ve özel konulara bölünmesi, Japon yüksek öğretiminin karakteristik bir özelliğidir. Öğrenciler ilk 2 yıl boyunca tarih, felsefe, edebiyat, toplum ve yabancı diller gibi genel konuları inceleyerek ve gelecekteki uzmanlıklarıyla ilgili özel dersleri dinleyerek genel hazırlık yaparlar. Bu dönemde öğrenciler

 

seçtikleri mesleğin özünü daha derinlemesine anlıyorlar ve öğretmenler öğrencinin uzmanlık açısından seçiminin doğru yapıldığından bir kez daha emin olma ve bilimsel potansiyelini doğru belirleme fırsatı buluyorlar. Bu aşamayı tamamladıktan sonra öğrenci ana dalını, hatta fakültesini bile değiştirebilir. Öğrenciler önümüzdeki 2 yılı seçtikleri mesleğin derinlemesine incelenmesine ayırırlar.

 

Tüm üniversitelerde lisans düzeyinde eğitim süresi 4 yıldır. Diş hekimliği ve veterinerlik uzmanlık eğitimi almak isteyen yüksek tıp fakültesi öğrencileri iki yıl daha öğrenim görürler.

 

Bazı istisnai durumlar dışında öğrencilerin bir üniversiteden diğerine geçiş yapmasına izin verilmemektedir. Ancak bazı üniversiteler II veya III dersine yabancı öğrenci kabul etmektedir. Bunun için yabancı öğrencilerden özel sınavlar alınmaktadır.

 

Üniversiteler eğitim sürecini ağırlıklı olarak yarıyıllara göre düzenlemektedir. Öğrencilerin değerlendirilmesinde tek puan sistemi benimsenmiştir. Lisans eğitimini başarıyla tamamlamak için 124-150 arasında bir puan alınması gerekmektedir.

 

Bilimsel araştırma becerilerini ortaya koyabilen lise mezunları, 2 yıllık yüksek lisans (suşi) düzeyinde eğitimlerine devam etme olanağına sahiptir.

 

Yüksek Lisans programı sıkı bilimsel ve mesleki uzmanlaşmayı içerir. 30 puanlık ünite ile değerlendirilen programda iki yıllık eğitimin ardından final sınavı yapılır.

 

Felsefe Doktoru unvanını (nakushi) alabilmek için yüksek lisans öğrencilerinin en az 3 yıl, lisans öğrencilerinin ise en az 5 yıl eğitim alması gerekmektedir. Doktora programında yüksek lisans yapan doktora öğrencilerinin 50 puan almaları, final sınavını geçmeleri ve ilgili derslere ve özel araştırmalara dayalı bir tez savunması gerekir.

 

Japon hükümetinin temel hedeflerinden birinin, fiziksel engelli gençlere yüksek öğrenim sağlama fırsatlarını genişletmek olduğunu da belirtmek gerekir. Hükümet, fiziksel engelli öğrencilerin yükseköğretim kurumlarına kabulüne ilişkin daha uygun kurallar getirmek için sürekli çaba göstermektedir.

 

Japonya’da Ücretsiz yuksek lisans

Uluslararası öğrenciler, WCO İnsan Kaynaklarını Geliştirme Programı burs programı kapsamında Japonya’daki Aoyaa Gakuin Üniversitesi’nde eğitim almaya davet ediliyor. Adaylarda aranan şartlar:

  • Uygun başvuru formunun doldurulması
  • Kendi ülkesinde gümrük politikası ve yönetimi alanında en az 3 yıllık iş tecrübesine sahip olmalıdır.
  • Mükemmel İngilizce dil becerileri (TOEFL IBT-79, PBT-550, IELTS-6.0. İngilizce eğitim gören adaylar mezun oldukları üniversiteden resmi onay mektubu gönderebilirler.
  • 2 tavsiye mektubu
  • Lisans diploması (diploma fotokopisi)
  • Deşifre metni
  • Özgeçmiş

 

Bursun Değeri:

Burs konaklama, yemek, ulaşım ve diğer yaşam masraflarını, öğrenim ücretini ve seyahat/seyahat masraflarını kapsar.

 

Aylık maaş 147.000 ¥’dir (1.300 ABD Doları).

 

 

Japonya’da iş bulmak ve çalışma vizesi almak.

 

Japonya’daki göç politikasına göre, herhangi bir endüstri ve alanda yeni bilgi teknolojilerinin uygulanması konusunda güncel bilgiye sahip, yüksek vasıflı işçiler tercih edilmektedir. Aynı zamanda sadece İngilizce değil Japonca da bilen yabancılar tercih edilmektedir.

 

Japonya’ya istihdam amacıyla girmek için aşağıdaki aşamalar ayırt edilebilir:

  • İş arama ve niteliklerinize uygun işleri bulma.
  • İşverenle iş sözleşmesi imzalamak
  • Başvuru sahibinin kalış durumunu (Japonya’da çalışma) belirten bir sertifikanın alınması ve başvuru sahibinin – yabancı – ikamet ettiği ülkede Japonya için çalışma vizesi alınması
  • Japonya’ya girdikten sonra kayıt

 

Japonya’ya vize: belgeler

Bundan sonra vize almak için Japon büyükelçiliğinin konsolosluk bölümüne başvurmanız gerekiyor. Japonya vizesine başvururken aşağıdaki belgelere sahip olmanız gerekir:

  • 2 nüsha halinde Japonya vize başvuru formu (her fotoğraf ektedir),
  • yabancı pasaport, yabancı pasaportun ilk sayfasının kopyası (fotoğraf ve pasaport bilgilerinin bulunduğu sayfa),
  • Kimlik kartı hızı
  • Başvuru sahibinin “Japonya’da İstihdam” durumunu gösteren sertifika ve Sertifikanın bir kopyası (ön yüz).